Ställ aldrig om klockan i en IT-pryl när du byter tidszon

Bakgrund

business-257911_640

datuminstallningar3

screenshot-android

 

En gammal vana många har sedan tidigare är att ställa om klockan när man reser utomlands till en annan tidszon. Det fungerade bra med gårdagens klockor som aldrig innehöll någon information om tidszoner och i stort sett bara kunde visa vad klockan är.

Dagens IT-prylar har email, kalendrar etc. som innehåller en mängd tidpunkter. Oftast betraktar sådana system tiden som samma tidpunkt oberoende av i vilken tidszon man befinner sig. Vilken tid som skrivs ut i kalendern är bara en fråga om hur den presenteras för användaren, den s.k. lokala tiden. Därför är det normala att bokade händelser i kalendern visas med olika lokala tider beroende på var man befinner sig. Är man i Finland visar kalendern t.ex. att ett möte som startar i Sverige kl 14 startar kl 15 i Finland. Detta är samma tidpunkt, om man t.ex. ringer upp för ett telefonmöte startar man då mötet samtidigt.

Av detta skäl skall man alltid enbart ändra tidszon, om man överhuvudtaget skall ändra något i tidsinställningarna när man byter tidszoner. Oftast klarar IT-prylarna av att byta tidszon själva, när de får möjlighet att med GPS, Wi-FI eller liknande system avgöra var de befinner sig.

Om man använder en IT-pryl med fel tidszon blir alla bokningar i den elektroniska kalendern inbokade på fel tidpunkt. När man därefter korrigerar tidszonen ligger alla tidigare kalenderhändelser som bokats ”snett” med så många timmar som man tidszonen tidigare låg fel.

Sammanfattning/råd:

  1. Se alltid till att du har rätt tidszon när du börjar använda en IT-pryl.
  2. Låt i första hand IT-prylen själv få ändra tidszon när du reser.
  3. Om IT-prylen inte själv kan sätta rätt tidszon, korrigera tidszonen själv när du reser.
  4. Ändra aldrig ”klockslaget” för att du byter tidszon när du reser.