Nätverkskabel är bäst mellan datorer

I datornätverk kan man välja mellan att använda nätverkskabel eller Wi-Fi för anslutning mellan routers och switchar.

Även om Wi-Fi-standarder uppdateras och hela tiden blir snabbare är nätverkskablar oftast oslagbara för att erhålla stabila och snabba förbindelser mellan datorer. Typiskt är hastigheten i kabelbundna nät idag 1000 Mbit/s medan hastigheten som bäst i Wi-Fi nät oftast är omkring 200 Mbit/s.

Trådlös kommunikation (Wi-Fi) är förvisso smidig, snabb att sätta upp och man slipper kabeldragning. Men det finns oftast följande nackdelar:

  • Väggar/golv/tak och möbler minskar hastighet och räckvidd betydligt i Wi-Fi förbindelser mellan datorer.
  • Wi-Fi är behäftat med säkerhetsrisker. Om man inte använder mycket långa och krångliga lösenord kan en kunnig datortekniker med rätt programvara spionera på din nätverkstrafik och därmed på innehållet i dina Wi-Fi anslutna datorer ”från gatan”. Det tar ofta bara några minuter att ”knäcka” ditt Wi-Fi lösenord.
  • Många använder inte WPA-kryptering alls i sin Wi-FI router, många använder ingen kryptering alls. Då är det i princip vidöppet för den som vill lyssna på trafiken ditt nätverk mellan dina datorer.
  • Hastigheten i Wi-Fi sjunker om flera IT-prylar använder ditt Wi-Fi samtidigt (eller om grannen använder samma frekvenser).

Mitt råd är därför: Om du har möjlighet att ansluta datorer med nätverkskabel till ditt nätverk, använd nätverkskabel. Vi hjälper gärna till både med att konfigurera ditt nätverk och dina Wi-Fi inställningar i routers och datorer. Jag kan även hjälpa till med att ansluta nätverkskablar, även om jag inte sysslar med monteringsarbeten som kräver genomföringar i väggar/golv/tak.